Web Analytics

Nuffnang

Monday, July 4, 2011

Cuci Gigi


karang pada gigi

Karang gigi (kalkulus) adalah plak yang telah mengalami pengerasan, kalsifikasi atau remineralisasi. Permukaannya yang keras tidak dapat dibersihkan dengan berus gigi sahaja. Karang gigi yang tidakdapat dilihat  biasanya tumbuh dibawah gusi, yang mengakibatkan gusi terinfeksi, mudah berdarah, bengkak dan jika kerosakkannya menghakis tulang sekitar gigi, ianya akan mengakibatkan periodontitis. Kerosakan pada  tulang penyokong gigi inilah yang menyebabkan gigi mudah goyang dan perlu dicabut.

From Wikipedia:
 
Periodontitis is a set of inflammatory diseases affecting the periodontium, i.e., the tissues that surround and support the teeth. Periodontitis involves progressive loss of the alveolar bone around the teeth, and if left untreated, can lead to the loosening and subsequent loss of teeth. Periodontitis is caused by microorganisms that adhere to and grow on the tooth's surfaces, along with an overly aggressive immune response against these microorganisms. A diagnosis of periodontitis is established by inspecting the soft gum tissues around the teeth with a probe (i.e. a clinical exam) and by evaluating the patient's x-ray films (i.e. a radiographic exam), to determine the amount of bone loss around the teeth. Specialists in the treatment of periodontitis are periodontists; their field is known as "periodontology" or "periodontics".

Sumber : Wikipedia
Periodontitis adalah satu set penyakit radang yang melibatkan periodontium, iaitu tisu yang mengelilingi dan menyokong gigi. Periodontitis melibatkan kehilangan progresif tulang alveolar di sekitar gigi, dan jika tidak dirawat, boleh membawa kepada melonggarkan dan kehilangan gigi seterusnya. Periodontitis disebabkan oleh mikroorganisma yang mematuhi dan tumbuh di permukaan gigi, bersama dengan tindak balas imun terlalu agresif terhadap mikroorganisma. A diagnosis periodontitis ditubuhkan oleh memeriksa tisu-tisu gusi yang lembut di sekitar gigi dengan siasatan (iaitu pemeriksaan klinikal) dan dengan menilai filem-filem x-ray pesakit (iaitu peperiksaan radiografik), untuk menentukan amaun kerugian tulang di sekitar gigi . Pakar dalam rawatan periodontitis adalah periodontists; bidang mereka dikenali sebagai "periodontology" atau "Periodonsia".

Sabtu lepas, sebelum balik Sentul aku singgah klinik gigi kat jalan bawah taman perumahan aku. Nak pergi cuci gigi. Sebab aku rasa tak selesa dalam bahagian gigi. Jadi aku minta encik suami singgah kat klinik gigi tu. Aku masuk dan tanyakan bayaran untuk cuci gigi sahaja. Nurse tu kate RM95-00. LEpas tanya encik suami die setuju. Siap daftar aku tunggu 20 minit kat ruang menuggu sebab ade customer lain yang cuci gigi juga.

Sampai giliran aku, aku rasa cuak. Ahh sudah!! Ni first time aku pergi cuci gigi. Takut... 
Doktor gigi suruh aku bersandar dan dia mula terangkan pasal prosedur cuci gigi. Sebab aku takut, aku dengar tak dengar je apa doktor tu ckp.. hehehe... Bila die suruh menganga, aku dengar bunyi desir gerudi pembersih gigi tu. Zinggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mula-mula cuak juga, lama-lama aku dah selesa bila doktor tu cuci gigi aku tanpa rasa sakit atau ngilu. Disebabkan ni pertama kali aku cuci gigi, jadi gusi aku berdarah (sebenarnya plak gigi terlalu tebal.. hahaha..)
Setengah jam doktor tu kerjakan gigi aku, sampai time untuk polish gigi... (aku rasa mcm kereta plak..)


Lega!! Lepas selesai aku terus buat bayaran kat kaunter dan terus jumpa encik suami kat luar. Excited punya pasal aku dok tayang-tayang gigi aku kat side mirror motor encik suami.. Wow!! berkilat!! hahahah!!

*kene jumpa doktor gigi lagi dalam masa enam bulan akan datang. 
Sure plak aku tebal balik.. jadi rajin-rajin la gosok gigi ye adik-adik..*

3 comments:

  1. kalau buat kat klinik kerajaan rm2 jer, tapi kena buat appmnt dulu. lambat ckit la.

    ReplyDelete
  2. @misza tulaa kak mis, nak rm2 punya pasal gigi dah berkarat.. ahahaha... tu terpaksa g swasta.. rabak laa poket nk cuci gigi punye pasal..

    ReplyDelete
  3. niat tu dh lama dh..tp x brkesempatan lg mau pergi..huhuhu..bz mengalah kan PM lak..lalala..

    ReplyDelete